Menu

Doe de test

Hoeveel weet jij van ziekteverzuim en de oorzaken ervan? Doe deze test!

1. Hoeveel kilo mag je eigenlijk alleen tillen of dragen?

a. 13 kilo
b. 23 kilo
c. 33 kilo

Het goede antwoord is b: 23 kilo. Dit is wettelijk vastgelegd. Tussen de 23 en 40 kg kun je beter de hulp van een collega vragen. Zorg er dan wel voor dat je allebei een gelijk deel tilt of draagt. Zie voor meer informatie over tillen Opleidingen / Gezond Bewegen.

Tip: Tillen
In de contractcatering is het werk vaak fysiek zwaar. Het tillen van dozen of het uitruimen van de vaatmachine kunnen je rug overbelasten. Zorg daarom dat je zware dingen altijd tilt of draagt met twee handen en dat je het product goed vast hebt. Ga door je knieën als je moet bukken om iets op te tillen. En de vloer mag uiteraard niet glad zijn of obstakels bevatten. Voor meer informatie klik hier .

2. Kun je door je werk echt ziek worden?

A. Ja
B. Nee

Het goede antwoord is A: Ja. In beroepstaal noemt men dit ook wel ‘beroepsziekte’. Er is zelfs een Nederlands Centrum voor Beroepsziekten dat de oorzaken en gevolgen onderzoekt. Ziek thuiszitten vanwege je werk is niet prettig. Het is dus belangrijk om gezond te werken. Dat kan door slim om te gaan met fysiek zwaarder werk, door een goede werksfeer en door werkdruk bespreekbaar te maken.

3. Cateringmedewerkers hebben vaak last van hun rug. Bij hoeveel procent van de medewerkers is dit het geval?

A. 33%
B. 53%
C. 73%

Het goede antwoord is B: 53% van de cateringmedewerkers heeft wel eens rugklachten. 25% van de medewerkers die zich ziek melden heeft rugpijn klachten.

4. Verspreiden droge of vochtige handen de meeste bacteriën?

a. Droge handen
b. Vochtige handen

Het goede antwoord is b:vochtige handen. Deze verspreiden 1000 keer meer bacteriën dan droge handen. Droog dus na elke wasbeurt je handen af.

5. Hoeveel bacteriën zitten er onder een ring?

a. 7.000 bacteriën
b. 700.000 bacteriën
c. 700 miljoen bacteriën

Het goede antwoord is c: 700 miljoen! Doe op de werkplek je ringen af. Veiliger voor jezelf en hygiënischer voor de gasten.